Lajme

Limaj: Të bëhemi bashkë ta kalojmë demarkacionin dhe t’ia japim një mundësi të re vendit

on

Kryetari i Nismës Socialdemokrate njëherësh edhe zëvendëskryeministër i Kosovës, Fatmir Limaj ka ftuar deputetët e Kuvendit të Kosovës që të bëhen bashke për t’ia dhënë një mundësi vendit. Limaj ka thënë se nuk ka asnjë dilemë së nga këtu deputetët do të jenë më ndërgjegje të qetë për punën që do të bëjë komisioni punues për demarkacionin. Limaj ka ftuar të gjithë që të bëhen bashkë për t’ia dhënë një mundësi vendit pasi thotë se demarkacioni është temë nacionale dhe nuk është e rezervuar për një grup njerëzisht.

“Besoj se sot të gjithë bashke duhet ta diskutojmë këtë projektligj si mundësi për ta përmbyllur këtë temë duke mos pasur dilema rreth vendimit tonë për të ecur mëtutje. Projektligji i propozuar nga Qeveria duhet ta shohim si mundësi për të rishikuar me palën malazeze për të përmirësuar gabimet dhe lëshimet që janë bërë gjatë kohës së komisionit parë. Vet deklarata mes dy presidenteve i jep mundësi Kosovës dhe është një deklaratë e ndërtuar e cila detyron dy palët të korrektojnë pikat vijat kufitare kudo që është gabuar ose janë bërë lëshime”, ka thënë ndër të tjera Limaj në seancën e jashtëzakonshme plenare ku po diskutohet për marrëveshjen për demarkacion me Malin e Zi.

Më poshtë një pjesë e fjalimit të Limajt mbajtur në seancën plenare:

Sot duhet ta zhvillojmë debatin tek mundësitë dhe përgjegjësitë që merr grupi punues gjatë bisedimeve që janë bërë me palën malazeze. Është shumë më rëndësi formimi i grupit punës dhe cili do të jetë roli i Kuvendit në mbikëqyrje të grupit punues.

Asnjëherë deri me tani nuk është testuar provat faktet që i ka komisioni ynë me komisionin malazez. Ne nuk kemi çka të fshehim dhe nëse ka fakte e prova le të shkojmë më palën malazeze të bashkëbisedojmë dhe përmes ekspertizës të vlerësohet ku është gabuar dhe të përmirësohet.

Nuk mjafton të themi kështu është dhe ndryshe s’bën. Ne po i japim disa mundësi vendit. Kjo marrëveshje që ka ardhe i jep një mundësi më mirë se vet arbitrazhit dhe e ulë Malin e Zi në tavolinën e bisedimeve dhe për të trajtuar gabimet që janë bërë gjatë përcaktimi të vijës kufitare. Është një mundësi tjetër që po ia ofrojmë vendit tonë hapjes se perspektives evropiane vendit.

Detyra jonë është më nxjerr nga ky vend vendin dhe nga ky ngërç dilet nëse jemi të gjithë së bashku për t’ia dhënë një mundësi organeve kompetente që të rishikohet dhe rivlerësohet cka në fakt ka ndodhur me vijën kufitare. Është një mundësi që duhet ta shfrytëzojmë maksimalisht me përgjegjësi.

Vet fakti që debati po zhvillohet në këtë formë është një e arritur e jashtëzakonshme që na ka rënduar për disa vite. Prandaj ftoj të gjithë deputetët që sot t’i japim me votën tonë t’i krijojmë disa mundësi për vendin. Do të doja që Kuvendi i Kosovës nga këtu të involvohet në këtë proces jo vetëm qeveria dhe grupi punues.

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *